филмови

Филмовите се познати ширум светот и тоа е еден од најневеројатните начини да избегате од секојдневниот живот и да ве пренесете во друг свет на три часа. Најраниот преживеан филм во светот, кој прикажува вистински последователни дејствија се нарекува Сцена во градината Раундеј во 1888 година. Во Индија, Раџа Хариш чандра е првиот некогаш направен. Денес по повеќе од еден век, филмовите станаа составен дел од нашите животи. Во холивудските филмови како што е серијата „Кум“, „Таксист“, „Шавшанк откуп“, „Роки“, „Титаник“ и „Аватар“ се сметаат за класици на сите времиња. Во Индија, Mughal-E-Azam, Mother India, Sholay, Guide, Hum Aapke Hain Kaun, Dilwale Dulhani Le Jayenge и Lagaan се пресвртници во Боливуд и станаа составен дел на индиската поп култура. Овде можете да ги најдете сите информации за светската кинематографија како колку пари направил еден филм, кои се актерите, колку заработуваат филмовите итн.

Вратете се на почетокот копче
Придружете ни се на Telegram